Babeczki z porem i mozzarellą

Składniki:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
pieprz
gałka muszkatołowa

100 ml wody
100 ml oliwy z oliwek
1 jajko

0,5 małego pora
100 g mozzarelli

Suche składniki mieszamy razem w misce. Oliwę, wodę i jajko dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

Babeczki z porem i mozzarellą

Babeczki z porem i mozzarellą

Kroimy por w drobne paseczki, a mozzarelle w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy całość.

Babeczki z porem i mozzarellą
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Silikonowe lub metalowe foremki (wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą) wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Babeczki z porem i mozzarellą

Babeczki z porem i mozzarellą

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż się zarumienią, około 35 min.

Babeczki z porem i mozzarellą

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Nina

    Nie sądziłam, że babeczki w tym wydaniu będą takie zachwycające.Jestem fanką babeczek czekoladowych ale od dziś/udały się wspaniale/zakładam fanklub babeczek „bezcukrowych.”

    • Bardzo się cieszę, że babeczki Ci się udały! Ja też podchodziłam do bezcukrowych trochę nieufnie, ale się przekonałam :)