Babeczki z jagodami

DSC_0990

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek – ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej czasu (ja niestety nie miałam) polecam dołożyć kruszonkę :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

+ pół szklanki jagód

Składniki na kruszonkę

Babeczki przygotowujemy według przepisu. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Babeczki z jagodami

Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min.

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • koper

    Dziękuję. Moje dzieci były zachwycone i całe ubrudzone:)

  • mirka

    Wróciłam wczoraj znad morza, więc po drodze kupiliśmy sporo jagód. Już wiem jak je wykorzystać. Uwielbiam Twojego bloga

    • Cieszę się, że Ci się u mnie podoba! a babeczki są naprawdę ekspresowe :)

  • Pingback: Muffinki z jagodami | Rozkloszowana()

  • Em

    Zrobiłam juz kilka razy te babeczki. Są pyszne. Ostatnio troche je zmieniłam i zamiast oleju dodałam roztopione masło, zamiast mleka maślankę, a zamiast jagód borowki amerykańskie i to aż 250 g. Babeczki genialne!!! Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam.

    • Uwielbiam takie pyszne eksperymenty :D a z borówkami to świetny pomysł, bo sezon na jagody niestety się kończy…

  • Roberta Raj

    Pyszne są, choć ja dałam trochę mniej jagód:) Jak zrobić żeby jagody były na samej górze?

  • Martyna

    Można zastąpić jagody malinami?

    • Tak, ale lepiej nie przesadzać z ilością – tzn. dać kilka sztuk na każdą babeczkę. Maliny mają więcej soku, więc całe babeczki mogą być zbyt mokre. Będzie trzeba też nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)

  • Natalia

    Czy można użyć jakiejś ciemnej mąki? Np. pszennej razowej? Albo pełnoziarnistej?

    • Cześć Natalia, nie próbowałam, ale muffinki to taki niezniszczalny przepis ;) Myśle, że im to nie zaszkodzi :) Pozdrawiam

  • Magdalena Trojanowska

    czy mozna dodac mrozone jagody?

    • Tak, ale możliwe, że babeczki będą potrzebowały trochę więcej czasu w piekarniku, bo mrożone jagody puszczą więcej soku. Pozdrawiam :)

  • Weronika Ciolek

    wpadłąm na twojego bloga przypadkiem, ale przepisami jestem zachwycona

    • Bardzo mi miło! Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)

  • Emilka Janas

    Ile sztuk muffinek około wychodzi z podanego przepisu

  • Aga

    Wczoraj zrobiłam babeczki. Przepis idealny. Idealne proporcje. Bardzo dobre.