Please assign a menu to the primary menu location under menu

Babeczki z fetą i cukinią

DSC_0867

Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek – świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.

Składniki:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz
tymianek
2 jajka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
0,5 małej cukini
100 g sera feta
1 łyżeczka skórki z cytryny

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.

 Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą.

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Babeczki z fetą i cukinią

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Babeczki z fetą i cukinią

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Iksińska

    Mam pytanko, piszesz, żeby babeczki wystudzić, czy to znaczy, ze podaje się na zimno?

    • Moje były na zimno, ale myślę, że na ciepło też będą dobre :) Ważne, żeby nie zostawić ich w foremkach bo zrobią się wilgotne, jeśli je wyciągniesz np. od razu na talerz będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pozdrawiam :)

  • Beta

    A co z przyprawami? Solą, pieprzem i tymiankiem?

    • daję je na samym początku do mąki. Pozdrawiam!

insta-pop