Proste babeczki waniliowe

babeczki waniliowe 3

To najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzi :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie).

Proste babeczki waniliowe 1

Proste babeczki waniliowe 2

Proste babeczki waniliowe 3

Proste babeczki waniliowe 4

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie przypali się i zrobi się gorzka.

Proste babeczki waniliowe 5

Do nakładania ciasta używam nabieraczki do lodów i sprawdza się rewelacyjnie, można zrobić to jednak najzwyklejszą łyżką.

Proste babeczki waniliowe 6

Proste babeczki waniliowe 7

Proste babeczki waniliowe 8

Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły …lub zjeść na ciepło z pyszną lekko rozpuszczoną czekoladą w środku :)

babeczki waniliowe 1

babeczki waniliowe 2

babeczki waniliowe 3

babeczki waniliowe 4
babeczki waniliowe

babeczki waniliowe 5

Smacznego!

ciastkożercy.pl

babeczki-bananowe-3

babeczki-czekoladowe-2

  • Natalia

    Pięęęknie wyrosły i nie opadły! Czyli naprawdę zawsze wychodzą, skoro nawet mnie się udały… :) Super! Następnym razem tylko muszę dodać mniej cukru, bo dla mnie o wiele za słodkie, a tak to są wspaniałe… I jakie śliczne!

    • Róża

      Bardzo się cieszę, że babeczki się udały! Też myślę, że ten przepis jest nie do popsucia – takie lubię najbardziej ;) Pozdrawiam :)

  • Natalia

    Ja prawdę mówiąc wątpiłam, że wyjdą – bo jak pisałam – mnie muffinki nigdy nie wychodzą. A te się udały… I to jak! Zniknęły natychmiast, więc już kombinuję z czym zrobić jutro. Dzisiejsze były z pokrojoną, wtopioną w środek czekoladą, ale mam w zamrażarce truskawki, jagody i śliwki, więc jutro pewnie będą jakieś z owocami. Dziękuję za dobrą radę! Pozdrawiam :)

    • Róża

      Mam nadzieję, że dzisiejsze owocowe muffinki wyszły równie dobrze :)

  • Magdalena Surynowicz

    Witam, na jaka ilość babeczek jest ten przepis? :) moje dziecko zamarzyło sobie babeczki z Angry Birdsami więc… :)

    • ciastkozercy

      Mnie zwykle wychodzi pełna blacha (czyli 12 sztuk) i trochę, więc jest kilka zapasowych do zjedzenia zaraz po upieczeniu ;) Polecam z kostką czekolady w środku. Pozdrawiam i miłego pieczenia :)

      • Magdalena Surynowicz

        oj moje dziecko wymyśliło sobie, że weźmie takie babeczki do szkoły z okazji urodzin czyli muszę upiec jakieś 30 sztuk :) a potem jeszcze wykonać rękodzieło, żeby było atrakcyjnie dla nastolatków :) więc coś czuję, że w domu tylko zapach zostanie :)
        a proszę mi powiedzieć czy jeśli będę piekła na dwie tury, to gotowe ciasto na tak zwaną drugą turę przetrzymać w lodówce czy spokojnie może postać te pół godzinki w temperaturze pokojowej, znaczy się kuchniowej? :)

        • ciastkozercy

          Na 30 sztuk 2 porcje powinny spokojnie wystarczyć (proszę nie dawać za dużo ciasta, bo kiedy urosną bardzo wysokie ciężko przykleić dekorację) i spokojnie może postać w temperaturze pokojowej – przykrywam wtedy miskę folią. Ale muszę przyznać, że 30 sztuk to spore wyzwanie, przygotowywałam jakiś czas temu podobną ilość na przyjęcie dla znajomych i mimo pomocy mojej mamy dekorowanie zajęło nam ze 3 godziny ;) trzymam kciuki!

          • Magdalena Surynowicz

            serdecznie dziękuję i przepraszam, za być może bardzo oczywiste pytania ale do tej pory nigdy w życiu nie piekłam i dopiero niedawno uzmysłowiłam sobie, że co to za mama, która własnym dzieciom nie potrafi wyczarować czegoś słodkiego i do tego cieszącego oko :) no i narobiłam sobie :) a mam 3 chłopców więc okazji nie brakuje :) do tego przecież nie tylko w domu ale i w przedszkolu i szkole też z przyjaciółmi trzeba świętować więc już wszystko * 2 :) a po moim pierwszym torcie z masą cukrową okazuje się, że nie tylko dzieci chcą ale i dziadkowie itp. mam wielką frajdę przyznam szczerze i chętnie posiedzę kilka godzin żeby tylko dzieciaki miały potem w życiu co wspominać, ot choćby cudne według Pani pomysłów babeczki :)
            wczoraj mój 11-letni jak zobaczył Pani stronę, to powiedział, że to są najfajniejsze babeczki na świecie :)

          • ciastkozercy

            Proszę pytać, ja też zawsze wydzwaniam do moich Babć – lepiej pytać niż zrobić sobie dwa razy więcej pracy :) i zupełnie się zgadzam, że czasem warto spędzić kilka godzin, żeby zobaczyć taką autentyczną radość. Bardzo dziękuję za miłe słowa! I to jeszcze od dzieci – najlepiej, bo dzieci zwykle mówią dokładnie to, co myślą ;)

          • Magdalena Surynowicz

            dokładnie tak, co w głowie to na języku :) a radość dzieciaków bezcenna :)

          • Magdalena Surynowicz

            Inspirowana Pani przepisami :)
            chciałam załączyć zdjęcie ale nie potrafię ;( tak czy siak bardzo dziękuję za inspiracje i przepisy. Zrobiliśmy wczoraj 30 babeczek halloween’owych i rano miny dzieciaków były bezcenne :) moje zdjęcia są na FB

          • Magdalena Surynowicz

            o a jednak się udało załączyć :)

          • Nie wiem co mogło pójść nie tak z kremem… :( Może z kremem budyniowym poszło by lepiej? http://ciastkozercy.pl/krem-budyniowy/ Robię go znacznie częściej i zawsze wychodzi, jedyne czego trzeba dopilnować to to, żeby budyń był bez grudek.

            W każdym razie babeczki wyszły prześliczne! :)

          • Magdalena Pisarek

            Dzień Dobry ja mam pytanie, jak Pani zrobiła te babeczki? Mogłabym jakiś przepis otrzymać albo wskazówki?

          • Magdalena Surynowicz

            Pani Magdo, w rezultacie zrobiliśmy babeczko czekoladowe, na babeczkach był krem maślany bo bałam się kombinować z innym, a na kremie
            ozdoby zrobione z macy cukrowej :) nie wiem co więcej chciałaby Pani wiedzieć, jakby coś proszę pisać na maila :) albo na fb :)

          • Magdalena Pisarek

            Dobrzę, anpiszę na fb tylko zeby Pani odczytała bo nie mamy się w znajomych :)

  • Mariollo:)

    Nigdy jeszcze nie próbowałam muffinków z olejem:) najwyższy czas spróbować.

    • Przepis sprawdzony i naprawdę łatwy. Trzymam kciuki i miłego pieczenia :)

  • Monika

    Jaki może być powód tego, ze babeczki nie chcą oderwać się od papilotów? Za krótko trzymane w piekarniku? W smaku są pyszne.

    • To, że były za krótko w piecu rzeczywiście może być powodem (powinny być mocno rumiane), ale papilotki też gorzej schodzą jeśli babeczki są jeszcze ciepłe. Kiedy zaczeka się, aż całkiem ostygną jest znacznie łatwiej odkleić papierki :)

  • Monika

    Zgadza się. Z tych ostatnich papilotki zeszły dużo lepiej :)

    • ania

      potwierdzam:)

  • Ola

    super przepis, nie robiłam nigdy tych z olejem, ale wyszły za pierwszym razem. Zawsze jak mi nie wychodziły tłumaczyłam sobie, że to przez piekarnik:) dziękuję:)

    • Uf, piekarnik uniewinniony ;) Super, że się udały! Ja też lubię ten przepis :)

  • kornelia

    Zawsze kiedy robilam babeczki z olejem wychodzily za tluste. Zobacze, moze teraz wyjda lepsze:)

    • Bardzo często korzystam z tego przepisu:) Daj znać jak poszło i pamiętaj o odpowiednich proporcjach:)

  • Adrianna Kozłowska

    Mam pytanie…. Jak powinien być ustawiony piekarnik? Z termoobiegiem czy bez?

    • Ja piekę bez i od razu góra dół. Pozdrawiam :)

  • czarna89

    Przepis świetny wyrosły aż miło. dzięki

    • Super! Następny dowód, że wychodzą zawsze ;)

  • bolka

    dzięki:) moje też wyrosły:) takiego przepisu szukałam

  • Liseł

    Na ile sztuk jedna porcja ? :)

    • Mnie wychodzi pełna standardowa blacha (babeczki 5 cm średnicy) czyli 12 dużych, mocno wyrośniętych sztuk. Jeśli potrzebujesz niższe babeczki (np. żeby zrobić dekorację) wyjdzie około 15 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Marta

    Mam 12 lat i piekłam te babeczki z moją koleżanką, która ma 11 lat ( pierwszy raz coś same piekłyśmy bez żadnej pomocy ) i udały się. Wyszły genialnie i nasze rodziny były nimi zachwycone. Przepis niezawodny. Naprawdę polecam i pozdrawiam serdecznie ;*

    • Oooo, to wspaniale! Bardzo się cieszę :) Teraz, kiedy już pokazałyście, że potraficie, to pewnie rodzina będzie składać zamówienia ;) Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za dalsze babeczkowe sukcesy :D

  • Marta

    Tak wyglądały.

  • Ewelina

    Witam mam pytanie, w przepisie jest aby składniki mieszać. Czyli łyżką nie miksować?

    • Ja mieszam łyżką, bo z mikserem to więcej ciaprania ;) i wychodzą. Ale myślę, że jeśli wolisz zrobić to mikserem to im nie zaszkodzi. Pozdrawiam :)

  • bnlgohj

    A nam wyszły troszkę surowe chociaż sprawdzałyśmy :(

    • To może zależeć też od piekarnika… Jeśli sprawdzanie patyczkiem nie pomaga to można „na oko” – powinny być dość mocno zarumienione, wtedy na pewno będą upieczone i dodatkowo łatwiej będzie wyciągnąć je z papilotek. Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

  • Agnieszka

    Witam mam pytanie czy do babeczek mogę dodać laske wanilii żeby wzmocnić smak. Jak tak to całą czy może pół starczy?

    • Według mnie pół powinno wystarczyć w zupełności, przekrawasz wzdłuż i tępą stroną noża wyciągasz środek. Daj znać jak wyszły :) Pozdrawiam

      • Agnieszka

        Babeczki wyszły super ;) nie spodziewałam się, że z tak prostych składników można upiec takie słodkości. Czekam na kolejne przepisy ;)

        • oo, to świetnie! :) Bardzo się cieszę! a następne przepisy już wkrótce ;)

  • bella

    Robilam wedlug przepisu i nie wyszly!

  • Agnieszka

    Ponieważ mnie poproszono, wstawiam zdjęcie mojego pomysłu na udekorowanie babeczek. Coś dla fanów gry o tron :) Mam nadzieje że wam się spodoba

    • Są super! :) Szczególnie ten mały tron :D

      • Agnieszka

        Dziękuję bardzo :)

  • Dana

    Naprawdę proste! I szybkie :) Dzisiaj rano zrobione i już zjedzone… Idealny przepis dla zapracowanych :)

  • Edyta Mazur

    Witam, dziś zrobiłam te babeczki i są FANTASTYCZNE !!! właśnie takiego przepisu szukałam :)
    ja do moich dodałam mrożone borówki i wyszły super :D
    bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu i polecam go wszystkim!!!!
    pozdrawiam :*

    • Wspaniale, że Ci tak fajnie wyszły!! :D Pochwal się gdybyś kiedyś miała jakieś zdjęcia swoich wypieków – uwielbiam je oglądać :)

      • Edyta Mazur

        Witam ponownie! Przesyłam zdjęcia babeczek które udało mi się upiec według powyższego przepisu. Połowa jest z borówkami a połowa z wydrylowanymi czereśniami. Przepraszam za opóźnienie, ale jestem młodą mamą i nie zawsze mam czas usiąść przy komputerze. Dodam tylko że mój synek w maju skończył roczek i bardzo polubił te babeczki :D Także polecam je dla maluchów. :)

        • Dzięki za zdjęcia! Babeczki wyglądają super :) i dokładnie wiem o czym mówisz… moja córeczka ma rok i 4 miesiące i zawsze ją interesuje dokładnie to czym ja się zajmuję (patrz dłubanie przy aparacie lub statywie ;) ). Gorące pozdrowienia dla Waszej dwójki :)

  • Kasia

    Babeczki wyszly smaczne ale nie wiem dlaczego urosly tylko 2 cm.

  • olka

    super

  • Karolina

    To zdecydowanie mój ulubiony przepis. :) Babeczki te robiłam już niezliczoną ilość razy i za każdym znikały w mig i bardzo smakowały mojej rodzinie.

    • U mnie też zawsze się sprawdzają – są super szybkie i nie do popsucia ;)

  • Darcia

    A mogę zamiast babeczek zrobić z tego samego przepisu tylko ciasto?

  • Alicja Pietrzak

    piec z termoobiegiem czy bez?

    • Ja piekę bez :)

      • Alicja Pietrzak

        dziekuje ;)
        wyszly mi strasznie blade i niewiem co jest .. ? ;(

        • Po prostu daj im trochę więcej czasu, piekarniki są różne :) Powinny być rumiane u góry, a po nakłuciu patyczkiem nie powinno być na nim surowego ciasta

          • Alicja Pietrzak

            nie sa rumiane ale jednak sa cudowne w smaku ;) a jak sprawdzalam to patyczek byl suchy ;)

  • Monika Jaworska

    Czy piekarnik nastawic na grzanie góra dół?

  • Wypróbuję ten przepis jutro. Zaznaczam, że nie cierpię piec! Mam nadzieję, że wyjdą :)

    • Są ekspresowe i nie-do-popsucia :) Na pewno Ci się spodobają! Miłej zabawy :)

  • Ruda

    Ej na ile sztuk jest ten przepis

    • Na pełną standardową blaszkę czyli 12 sztuk

  • Czy w silikonowych foremkach wyjdą? Muszę je posmarować tłuszczem albo obsypać bułką tartą?

    • Jak będą dobrze upieczone (rumiana skórka) to powinny wyjść bez problemu. Bułki tartej używam tylko do tych metalowych foremek, bo z nich jest rzeczywiście ciężko wyciągnąć

  • Jak zwykle, zakalec :(

  • Zaraz idę próbować :)

    • Miłej zabawy ;)

      • Wyszły przepyszne! :) aż nie mogłam uwierzyć, że z tak prostych składników mogą wyjść tak pyszne babeczki :)
        P.s. podlinkowałam Wasza stronę na swoim blogu ;)

        • Ooo bardzo dziękuję :) super, że babeczki Ci się tak udały :)

  • Magda

    Mi wyszedł zakalec. :(

  • sinuel

    Moje wyszły blade, ciasto się rozpłynęło z papilotek- ale to chyba mój błąd bo uwierzyłam ze bez tej blachy z dołkami same utrzymają ciężar ciasta i takie jakieś trochę gniotowate- w smaku dobre tylko ciężkie i zapychające. Mam nowy piekarnik i wszystkie ciasta tak wychodzą :( wcześniej było wszyskto super. Czy może być to spowodowane tym że piekarnik nie dogrzewa i jest za niska temperatura pieczenia?

    • Cześć, niestety mało które papilotki utrzymają Ci babeczkę podczas pieczenia, papier, z którego są zrobione zrobi się miękki pod wpływem wilgoci i nie będzie trzymać kształtu. Powinny wyjść puszyste (nie tak leciutkie jak biszkopt, to fakt, ale takie jak ciasto ucierane), spokojnie możesz spróbować wyższej temperatury, ja piekę je nawet na 200 stopni i też wychodzą ładnie. Powodzenia :)

  • #roxy1210#

    Mam 14 lat i pierwszy raz piekłam sama cokolwiek :d babeczki wyszły pychota ;p dodałam do każdej po kostce czekolady Milki Oreo <3 szkoda tylko, że moja mama mogła tylko je posmakować, bo nie może jeść glutenu :/ Powiedziała, że są smaczniejsze od jej babeczek :D ciekawe co powie tata kiedy wróci :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :*

    • Cześć, super, że tak Ci się udały! Bardzo się cieszę :) i do tego Milka z Oreo… mmm świetny pomysł :D

  • Maciek

    Mam 10 lat i sie obawiam bo robie wogóle ciasto i rzeczy w piekarniku 1 raz :D (oprocz grzanek ;) )

  • Maciek

    Ide zobaczyc kolejne przepisy ale dzisiaj nie zrobie neistety fajna zabawa

  • Maciek

    UDAŁO SIĘ!!! POCHŁONĄŁEM AZ 4 WYSZŁY IDEALNIE Z DODATKIEM GORZKIEJ CZEKOLADY I KAKAO :D

    • Cześć Maciek, super!! :D Trzymak kciuki za dalsze sukcesy cukiernicze ;)

  • Martynka

    A ile wyszło takich babeczek z takiej ilości składników?

  • Martynka

    A ile babeczek wyszło z takiej ilości składników?

    • Pełna standardowa blaszka, czyli 12 sztuk, każda babeczka około 5 cm średnicy :) Pozdrawiam

  • Monika

    Świeżo upieczone babeczki wg przepisu u góry 😀😀 pychotka. Zamiast czekolady pokruszylam orzechy 😀😀

  • Zuzia

    Mam 14 lat i ogólnie piekę ciasta od jakichś 3 lat, ale babeczki zawsze z fixu 😃 Pierwsze podejście 😊 Dodałam zielonego barwnika i waniliowego aromatu 💙 teraz siedzą w piekarniku i slicznie rosną 😀 jestem mega ciekawa efektu ☺

  • Ania

    Skorzystałam z tego przepisu i polecam :)

    • Wiktoria

      Super, chyba też spróbuję :) Mniam

      • Ania

        Naprawde polecam, bo wyszly pyszne ;)

        • Wiktoria

          :)

    • Andrzej

      Bardzo fajne foremki!

      • Ania

        dzieki ;D

        • Andrzej

          Nie ma za co! Pozdrawiam!

          • Ania

            Również pozdrawiam ! :)

          • Wiktoria

            ! !

          • Wiktoria

            Proszę się nie obrażać panie Andrzeju z tymi wykrzyknikami ale fajnie to wygląda :)

          • Andrzej

            Ale ja się nie obrażam! Mam dystans do siebie ;-)

  • Anna

    Waniliowe w piecu ale ciasta wystarczyło na 11 z kosteczka czekolady w środku. Jak robiłam czekoladowe to też ledwo ledwo starczyło na 12 nie wiem czy za dużo napelniam czy każdy tak ma. Ale w smaku pyszne i bardzo polecam

    • Cześć Ania, mnie starcza równo na 12, może dlatego, że jak już poukładam po 1 kostce czekolady to myślę sobie „a, nikomu nie zaszkodzi jak dołożę jeszcze drugą” :D Cieszę się, że Ci się udały! Pozdrawiam :)

  • Emilia

    Dzisiaj zrobiłam już drugi raz i jestem zachwycona! Wychodzą pięknie i są przepyszne!

    • Cześć Emilia, bardzo się cieszę, że spodobał Ci się przepis, to tez jeden z moich ulubionych :)

  • Martaa

    Ja dziś będę z mama robiła pierwszy raz… Jestem strasznie ciekawa czy nam wyjdą.
    Już nie mogę się doczekać.

    • Cześć Marta, trzymam kciuki za Wasze babeczki! :)

  • Jola

    witam jakiej czekolady najlepiej uzywac? mlecznej gorzkiej deserowej?

    • Cześć Jola, ja daję taką jaką mam akurat w szafce. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej :)

  • Jola

    Wyszly pyszne! najlepsze jakie dotad robilam, dalam czekolade mleczna do polowy a do reszty gorzka, obie wersje pyszne ale gorzka sie nie rozpuscila zbytnio lecz zostala twarda w srodku za to mleczna rozpuscila sie slicznie , nie wiem od czego to zalezy?-) przepis idealny polecam!!

    • Ale się cieszę, że Ci tak wyszły! :) Czekolada gorzka ma dużo więcej miazgi kakaowej, a mniej innych składników np. mleka czy tłuszczy roślinnych przez to rzeczywiście może inaczej topić się niż mleczna. Chociaż to też często zależy od marki.

  • monia

    jeśli chciałabym dodać do nich kremowe masło orzechowe, w jaki sposób powinnam zmodyfikować przepis? mniej oleju? mniej mąki też?

    • to zależy jak dużo masła chcesz dać, jeśli 1-2 łyżki to nie musisz nic robić z pozostałymi proporcjami. Jeśli więcej, dałabym nieco mniej oleju, prawdziwe masła orzechowe (tzn. nie krem orzechowy, tylko zmiksowane orzeszki) mają dosyć dużo tłuszczu. Pozdrawiam :)

  • Ania

    wyszły przepyszne ;) i smakowały przyszłym teściom ;D

    • Cześć Ania, bardzo się cieszę! :) pochwal się kiedyś jeszcze, gdybyś coś piekła ;)

  • Pingback: Pierwsze koty za płoty | Katiuszkowe wypieki()

  • Monika p

    Hej , mam problem, nie mam takiej metalowej formy do tych muffinek a chciałabym je zrobic , czy dało by sie to czymś zastąpić ?;)

  • Nikola

    Czyli po dodaniu kawałka czekolady, zakryć jeszcze cienką warstwą ciasta?

    • albo trochę go popchnąć, żeby nie wystawał ;)

      • Nikola

        Dzięki za odpowiedź! :)

  • Niki

    Czy ta masa ma być taka gęsta?

    • Powinna mieć konsystencję mniej więcej gęstego jogurtu. Pozdrawiam

  • Nikola

    Wyszły mega pyszne! Tylko kawałki czekolady podczas pieczenia zostały „wypchnięte” z babeczek :( Ale mimo to wyszły super :) Następnym razem jak będę je robić, mam zamiar dodać do masy kawałki czekolady, tylko czy można? Nic się z nimi nie stanie?

    • Nikola

      (chodzi mi o kawałki czekolady, tylko takie małe, już pokrojone :D)

    • Cześć Nikola, tak bez problemu możesz pokroić czekoladę na kawałki i dodać do masy. Wygodnie jest wtedy piec w papierowych papilotkach (wyłożyć nimi blaszkę na muffinki) lub silikonowych foremkach, bo do nich czekolada na pewno się nie przyklei. Pozdrawiam :)

      • Nikola

        Mam jeszcze jedno pytanie (niezbyt związane z tymi babeczkami). Jaki mogłabyś polecić mi przepis na coś słodkiego i tak prostego jak to? Bo szukam i szukam i sama nie wiem. Boję się że może mi coś nie wyjść :D

  • kotka

    W jakiej temperaturze pieczemy?

  • gin

    Takie jeszcze lekko ciepłe, z półpłynną czekoladą… Obłęd! :)

    • Mmm, też lubię ciepłe ciasto :) i uparcie ignoruję tych, którzy mówią, że od tego boli brzuch ;)

  • Kotlorz Aleksander

    Witam wlasnie upieklem te babeczki juz drugi raz i w srodku wychodza Mi mokre

    • Cześć Aleksander, ciasto mieszasz tylko do połączenia składników, inaczej rzeczywiście babeczki mogą być nieco bardziej zbite, spróbuj upiec je też w wyższej temperaturze – każdy piekarnik jest nieco inny może u Ciebie właśnie to zawodzi. Daj znać jak wyszło jeśli będziesz jeszcze próbował. Pozdrawiam

  • Amelia

    Mi wcale nie wyszły dobre. Zrobił się zakalec i były pół surowe chociaż trzymałam ok 25 minut

  • monika

    Czy możecie mi napisać ile babeczek wychodzi z 1porcji ciasta??

    • Wychodzi pełna standardowa blaszka czyli 12 sztuk

  • Monika

    Babeczki wyrosły ślicznie, jedyny mamkament to taki że nie chcą odchodzić od papierka. Czy ktoś ma na to jakiś sposób?

    • Hej Monika, jest parę sposobów można wypróbować co działa u Ciebie, po pierwsze muszą być dobrze upieczone – najlepiej jeśli mają rumianą skórkę. Po wyciągnięciu z piekarnika nie zostawiaj ich w blaszce do ostygnięcia, wilgoć która paruje od spodu sprawi, że lekko zamokną i dodatkowo ciężko będzie odkleić papierek. Najlepiej jeszcze ciepłe babeczki poustawiać na kratce lub odwrócić do góry nogami na talerzu jeśli nie masz kratki. Łatwiej odkleić papierek, kiedy babeczki nie są już ciepłe (wiem, że czasem ciężko się powstrzymać przed jedzeniem ciepłych ;) ). Kiedy nic nie pomaga można wypróbować innych papilotek. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Polecam!Szybko i bardzo smacznie!

  • marta

    A ja mam problem z babeczkami, zawsze ale to zawsze wychodzi mi zakalec :(. Składniki w temp. pokojowej, nie nieszam za długo, wkładam do nagrzanego piekarnika, zostawiam do wystygnięcia w piecu i zakalec :( czasem nawet się zdarza, że z jednego pieczenia jedna jest ok a druga z zakalcem. Pomocy!

    • Cześć Marta, kończą mi się pomysły… właściwie wymieniłaś wszystko co można by zrobić lepiej. (ja tylko nie zostawiam ich w piekarniku, tylko stygną na zewnątrz na kratce, żeby nie zaparowały). Tylko z tym przepisem masz taki problem?

  • Justyna Remiszewska

    Witaj! Nie umiem gotować, nie umiem piec i właśnie dzisiaj postanowiłam to zmienić! Stwierdziłam że zaczne od babeczek i wpisujac to hasło w google wyskoczyl mi Twoj blog…. Przejrzałam juz wszystkie przepisy i jestem oczarowana!!!!!! Tymi pieknymi ciastami, zdjeciami i nawet Twoim przyjaznym pisaniem i tłumaczeniem wszystkiego krok po kroku! Wielkie WOW! Zdecydowanie będę tu wracać :) ide piec babeczki <3

    • Cześć Justyna, nawet nie wiesz jak się cieszę, że tak przez przypadek do mnie wpadłaś :) Jak Twoje babeczki piekłaś już? Pochwal się jak wyszły ;) Pozdrawiam i wpadaj jak najczęściej!

  • Małgorzata Chmielnicka

    Babeczki wyszły WYŚMIENITE!! Wypróbowałam już wiele przepisów, ale ten okazał się strzałem w 10! Dziękuję :) Zamiast mleka użyłam jogurtu naturalnego i babeczki są w środku wilgotne, ale nie zakalcowate.

    • Ale pięknie Ci wyszły! :) Cieszę się, że przepis Ci spasował, ja też bardzo go lubię. Jogurt sprawdza się świetnie, ja dodaję też czasem maślankę – zależy co mi zostanie w lodówce ;)

  • Agnieszka Wasilewska

    Prosze o pomoc, robilam te babeczki i po upieczeniu w srodku konsystencja brei, taki alo omlet z zewnątrz wydawały sie upieczone.po wyjeciu z piekarnika zaraz po upieczeniu momentalnie kurczą sie jakby uchodziło z nich powietrze.czy to ma znaczenie jak dlugo mieszalam skladniki?

    • Cześć Agnieszka, jeśli mieszasz za długo babeczki mogą wyjść mniej puszyste, ale nie powinno to ich popsuć aż tak jak opisujesz. Upewnij się, że składniki (mleko, olej) są w temperaturze pokojowej, a piekarnik dobrze rozgrzany zanim włożysz blachę z babeczkami. Mam nadzieję, że to pomoże, daj znać jak się udało jeśli jeszcze kiedyś się na nie zdecydujesz. Pozdrawiam

      • Agnieszka Wasilewska

        Hej, babeczki pieklam juz dwa razy i za kazdym razem ten sam efekt.faktycznie mleko bylo z lodowki a i jeszcze jedno, mam foremki silikonowe i pieklam je na blasze nie na kratce, czy to ma znaczenie?

        • hej Agnieszka, nie wiem czy problem jest w foremkach, ale babeczki, które wysłałaś wyglądają po prostu na nie upieczone. Spróbuj wyższej temperatury i wydłużyć nieco czas pieczenia, kiedy je wyciągasz możesz wkłuć w środek patyczek do szaszłyków – powinien wyjść zupełnie suchy, jeśli dalej jest mokry, to znaczy, że babeczki są surowe. Pozdrawiam

          • Agnieszka Wasilewska

            W piekarniku babeczki są wyrosniete to dopiero po wyjeciu momentalnie flaczeja ze tak powiem.dzis sprobuje ostatni raz i zobaczymy.

          • jarekpo69

            a nie piekłaś ich z termoobiegiem?
            we wszystkich przepisach należy termoobieg wyłączyć, a Twoje babeczki wyglądają właśnie jak pieczone z termoobiegiem :)

      • Agnieszka Wasilewska

        Takie wlasnie byly w srodku

  • Karolina

    Ja mam tylko 12 lat :) Ale babeczki upiekłam na mojego taty urodziny, dodałam do jednych dżem a do drugich czekoladę, wyszły genialnie! Teraz będę piekła na powitanie mojej mamy która przyjeżdża z Niemiec z pracy, tylko zamiast czekolady lub dżemu dodam
    banany i wiśnie! :3

    • Cześć Karolina, super, że sama pieczesz i to dla rodziców! aż im zazdroszczę :) na pewno są dumni :D trzymam kciuki za dalsze wypieki, pochwal się kiedyś, gdybyś miała jakieś zdjęcie ;) Pozdrawiam

      • Karolina

        Dziurki w babeczkach po świeczkach urodzinowych :D

        Mam takie małe pytanie :)
        Dzisiaj będę właśnie piekła babeczki, niestety w sklepie nie było większych foremek, czy można zrobić jedną dużą babkę z tego przepisu, czy raczej w foremkach? ;)

        • Tak, możesz użyć innej foremki, ja czasem nawet robię z tego ciasta spody do tortu. W zależności od tego jak dużą będziesz miała foremkę będzie trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia, np. jeśli ciasto upieczesz w niedużej formie na babkę. Dobrze jest też sprawdzić patyczkiem zanim wyciągniesz ciasto czy na pewno jest upieczone – wkłuwasz patyczek w sam środek i sprawdzasz czy nie ma na nim surowego ciasta :)

          • Karolina

            Bardzo dziękuję! ♥☻

  • Magdalena Mielczarkowska

    Witam, dziś właśnie upiekłam pierwszy raz babeczki wg tego przepisu :) na górę dodałam małe kawałeczki czekolady. Na ciepło smakują wyśmienicie tylko ciężko odchodzą od papierka, ale mam nadzieję, że jak wystygną to będzie ok. Gorąco polecam ten przepis !!!!!!!!!!!!!!!!! A tak wyglądają :) :) ….

    • Cześć Magda, wyglądają bajecznie! Super Ci wyszły :) a co do tego, że może ciężko je wyciągnąć już komuś niżej pisałam: Po wyciągnięciu z piekarnika nie zostawiaj ich w blaszce do ostygnięcia, wilgoć która paruje od spodu sprawi, że lekko zamokną i dodatkowo ciężko będzie odkleić papierek. Najlepiej jeszcze ciepłe babeczki poustawiać na kratce. Łatwiej odkleić papierek, kiedy babeczki nie są już ciepłe (wiem, że czasem ciężko się powstrzymać przed jedzeniem ciepłych ;) ) i są dobrze upieczone – mają rumianą skórę. Kiedy nic nie pomaga można wypróbować innych papilotek. Tyle znalazłam mądrości ;) Pozdrawiam

      • Magdalena Mielczarkowska

        Dziękuję za rady, babeczki wyciągnęłam na kratkę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Po ostygnięciu nadal papierek ciężko odchodzi. Czy jest to możliwe, że za długo je piekłam ? następnym razem też spróbuję zmienić papilotki.

        • Za długo raczej nie, w drugą stronę by im mogło zaszkodzić, tzn. kiedy są niedopieczone to ciasto odchodzi razem z papierkiem. Może rzeczywiście papilotki tutaj zawiniły. Trzymam kciuki za następne :)

  • Magdalena Mielczarkowska

    :)

  • Natka

    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Smaczne, łatwe, szybkie… mojej rocznej córce bardzo smakuja.

  • Paulina

    Ile babeczek wyjdzie z takiej ilości składników?

  • Natalia

    Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej ( typ 2000) ?

  • Natalia

    Ponawiam ( bo nie dostałam odpowiedzi jako jedyna ;) ) :Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej ( typ 2000) ?

    • Cześć Natalia, nie próbowałam piec akurat tych babeczek z mąki żytniej… Rozejrzałam się trochę po forach i wygląda na to, że im to nie zaszkodzi, ale to tylko info, które gdzieś wyszukałam. Pozdrawiam :)

      • Natalia

        To tym razem nie będę ryzykować. 😊 spróbuję następnym razem zamienić tą mąkę. Te babeczki to będzie mój pierwszy raz, wiec musi się udać.

  • Marek

    Czy mógłbym użyć świeżych lasek wanilii? A jeżeli tak to powinienem dodać trochę więcej cukru?

    • Cześć Marek, jasne, możesz użyć wanilii! Możesz dać same pesteczki, albo zagotować laski wanilii w mleku, które potem dajesz do ciasta (nie może być gorące, żeby nie sparzyć jajek). W przepisie masz dwie łyżeczki cukru waniliowego to nie jest bardzo duża ilość, ale jeśli lubisz słodkie wypieki, to rzeczywiście możesz w to miejsce dodać jeszcze zwykłego cukru. Pozdrawiam :)

  • Maria

    A piec to na termobiegu, czy zwyczajnie?

    • Cześć Maria, ja piekę bez, z termoobiegiem zawsze trzeba liczyć, że jest cieplej tak o 10-20 stopni. Pozdrawiam :)

      • Maria

        Dzięki – zdążyłam je zrobić przed Twoim wpisem na termoobiegu :) na 180C. Ale wygląda na to, że nic im nie zaszkodziło :)

        • je prawdę mówiąc cieżko popsuć ;) super, że się udały! Pozdrawiam :)

  • ania

    Mam pytanie czy jesli zrobię je dzis to na niedziele i poniedziałek będą dobre ?

    • Cześć Ania, to jednak trochę za wcześnie… najlepsze są świeże, więc może jednak lepiej upiec je jutro wieczorem, tym bardziej, że są naprawdę szybkie ;)

  • Karolina

    Za 3 minuty zabieram się za te pyszne babeczki. Mam nadzieję że mi wyjdą a jak nie zapytam mamę o pomoc bo mam 13 lat.Pozdrawiam! :)
    PS:super blog!!

    • Cześć Karolina, jak się udały babeczki? ;) Już upieczone? Mam nadzieję, że wyszły pysznie :)

  • 0lgis

    Te babeczki są świetne!

  • gocha Podsiadło

    Witam wpadłam na przepis przypadkiem i właśnie moje babeczki są w piekarniku…zobaczymy czy wyjdą 😉 z racji świąt robię kolorowe z czekoladowym jajeczkiem w środku 😊

  • gocha Podsiadło

    Moje babeczki przed i po upieczeniu😊 pięknie pachną ale degustacja za chwilę 😊

    • Jakie ładne kolory Ci wyszły, ja zawsze, kiedy robiłam kolorowe jednak trzymałam je dłużej w piecu i miałam takie bardziej brązowe na zewnątrz. Kolor było widać dopiero jak się ugryzło ;)

    • Róża

      Przepis wspaniały, babeczki pyszne.
      Zrobię kiedyś twoje rurki z kremem.
      Mam na imię Róża. :)

  • Patkaaa

    Ja nie wiem czy mi sie cos snilo, pierwszy raz jak robilam te babeczki dodawalam jeszcze sodę (bo wydaję mi się, że była w przepisie) a teraz jej nie ma… Czy to ja coś wtedy pomyliłam, czy zaszła jakaś zmiana w przepisie? :)

    • Cześć, w tych babeczkach zawsze był proszek :) ale do muffinków w ogóle bardzo często daje się sodę albo jedno i drugie, więc pewnie gdzieś na stronie jest też taki z sodą :) To nie sen ;) Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :)

  • Natalia

    Moje :) tylko jest trudno odkleić je od papilotek :(

    • Wyglądają pysznie! :) z tym odklejaniem to czasem niestety jest wina samych papilotek, dobrze jest też studzić babeczki na kratce, jeśli zostaną w blaszce to mogą zrobić się od spodu trochę mokre. Pozdrawiam i wesołych Świąt! :)

      • Natalia

        A jednak jak ostygły zupełnie to bez problemu odkleiły się od papilotek :)

  • Katka

    Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie, jedyne co mi wychodzi to kruche ciasteczka. Spróbowałam dziś tego przepisu i 30 pięknych panienek czeka na kremową dekorację. Super dziękuję :)

    • Bardzo się cieszę, że tak Ci się udały! :) też lubię za to ten przepis, bo rzeczywiście wydaje się nie do popsucia ;) Pozdrawiam i wesołych Świąt! :)

  • martyna_rutkowska

    Myślę, że jak na pierwszy raz babeczki się udały. Skorzystałam z Pani przepisu i na pewno będę jeszcze tutaj zaglądać :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

    • Wyglądają pięknie! i jakie masz ładne papilotki ;) Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie spodobało i również życzę Ci wspaniałych Świąt! :)

  • Amelia

    Mam pytanie…czy taka szklanka moze być? Nie jestem pewna, ale w większości przepisów się sprawdza :)

    • Taka standardowa szklanka w przepisach ma 250 ml :) ciężko mi powiedzieć tak na oko czy Twoja właśnie tyle ma, ale jeśli wszystkie składniki odmierzysz tą samą szklanką to powinno być ok :) Pozdrawiam

  • annhomespa

    witam. Skorzystałam z Pani przepisu – i ma Pani całkowitą rację – zawsze wychodzi. Wizualnie muszę nad nimi jeszcze popracować, ale smakowo – bardzo dobre. Zapraszam do mnie : https://annhomespa.wordpress.com

  • aleksandra

    Witam właśnie chce robic te babeczki ale okazało się że nie mam cukru waniliowego :( czy można go pominąć w przepisie

    • tak, nie jest konieczny :) jeśli lubisz możesz dać jakiś aromat do ciasta zamiast cukru waniliowego, ale to też jest opcjonalne. Pozdrawiam :)

  • Natalia

    Czy do tych babeczek można dodać dżem??

    • Cześć Natalia, tak możesz dodać dżem, ale jeśli chcesz dać go przed pieczeniem to dobrze, żeby to był taki domowy gęsty dżem bez żelatyny – wtedy nie rozpuści Ci się podczas pieczenia, warto też zadbać żeby dżem nie wystawał spod surowego ciasta kiedy będziesz nakładać, bo może się przypalić. Możesz też nadziać dżemem gotowe upieczone babeczki np. tak jak w tym wpisie: http://ciastkozercy.pl/muffinki-piernikowe/ Pozdrawiam i miłego pieczenia!

  • lena_cookiemonster

    Dzień dobry, chciałabym upiec babeczki wg tego przepisu, ale potrzebna mi jest ich większa ilość. Czy mogę po prostu dodać wszystkie składniki x2, czy nie zepsuję ich jakoś w ten sposób? Pozdrawiam :)

    • Cześć Lena, tak możesz zrobić dwa razy więcej, połowa może zaczekać, kiedy będziesz piekła pierwszą turę babeczek. Pamiętaj tylko, żeby nie mieszać za długo ciasta – tylko do połączenia składników :) Pozdrawiam

      • lena_cookiemonster

        Dziękuję bardzo za odpowiedź, zaraz zabieram się za pieczenie! :D

  • Natalia

    A ja mam takie pytanie, czy po ostygnięciu tych babeczek, ta kostka czekolady, która się rozpuściła podczas pieczenia nie zastygnie i nie będziemy mieć niespodzianki w postaci po prostu kawałka czekolady w środku muffinki ?

  • N

    A ja mam takie pytanie, czy po ostygnięciu tych babeczek, ta kostka czekolady, która się rozpuściła podczas pieczenia nie zastygnie i nie będziemy mieć niespodzianki w postaci po prostu kawałka czekolady w środku muffinki ?

    • Cześć Natalia, dużo zależy od tego jakiej czekolady użyjesz – gorzka czekolada lepiej zastyga po rozpuszczeniu, oznacza to, że kiedy babeczki będą zupełnie zimne rzeczywiście może być twarda, mleczna zastyga znacznie gorzej lub wcale (w zależności od składu). Pozdrawiam :)

      • Natalia

        A to jaki ma być skład tej czekolady, żeby nie zastygła?
        Możesz podać konkretną markę czekolady.

        • Ostatnio robiłam z mleczna z lidla i po zupełnym zastygnięciu babeczek jest lekko miękka. Zawsze możesz dać jakiś krem czekoladowy np. nutellę

  • UAUbabeczki:D

    PATRZ!!!!!!!!!!!! Babeczki sa faktycznie UAU ;D, dzieciom świecą się oczy, a dorośli głośno przełykają ślinę :D

  • UAUbabeczki:D

    Sorki zapomnialam zdjecia. ups

  • Monika

    robiłam wiele razy babeczki z tego przepisu i wychodziły świetne! ale czy jeśli dodam jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, zamiast dwóch, mniej urosną i będą płaskie, idealne, żeby ozdobić kremem? bardzo mi na tym zależy :)

    • Cześć Monika, proponowałabym raczej, żebyś upiekła więcej babeczek np. 18 zamiast 12, jeśli dasz mniej proszku to mogą być mniej puszyste. Ja piekę właśnie więcej sztuk, jeśli planuję zrobić jakąś dekorację. Skróć też nieco czas pieczenia, żeby nie zrobiły się zbyt suche. Pozdrawiam :)

  • Monika Wójcicka

    Pierwszym razem zrobiłam bez żadnego nadzienia tylko posypane cukrem pudrem, wyszły pyszne! A dzisiaj zrobiłam dwie wersje – jedną z nadzieniem wiśniowym, drugą z dżemem z kiwi :D Przepis jest mega prosty i wychodzą genialne :D

    • Cześć Monika, super, że tak Ci się udały :) Ja też bardzo lubię ten przepis – to taki mój niezawodnik jak wiem, że nie mam za wiele czasu. Dzięki za zdjęcia! Uwielbiam takie oglądać ;)

  • Trixie

    Babeczki wyszły przepyszne. Dodałam do nich banany. Już jakiś 10 raz korzystam z tego przepisu. Dziękuje, a innym życzę smacznego! :D

  • Natalia

    Wczoraj po raz pierwszy piekłam babeczki waniliowe i czekoladowe z Twojej stronki. Wszystkim bardzo smakowały i jestem pewna, że upiekę je jeszcze nie raz. Pozdrawiam! :)

    • Cześć Natalia, wyglądają super! Bardzo się cieszę, że tak się udały :)

  • Ilona Kołodziej

    A jak robię babki z przepisu na wieczór panieński to też mogę wrzucić zdjęcie? ? Bo to takie trochę 18+ 😊

    • Cześć Ilona, taaak, proszę wrzuć zdjęcie! :) najwyżej ocenzurujemy, ale teraz to już jestem ciekawa ;)

  • Ilona Kołodziej

    Trochę mało czasu miałam by się przyłożyć do dekoracji :D

    • ArT

      SUPER :) to do dopiero super babeczki :) a jest wersja dla panów ? :_)

      • Ilona Kołodziej

        Nie było okazji jeszcze by robić :)

  • Patrycja

    Na ile foremek wystarczy ciasta?

  • Bartek mosci

    Hej, Na jaka temperaturę nastawić piekarnik?

    • Cześć Bartek, jest napisane na samym początku przepisu -180 stopni, robi się je tak szybko, że można włączyć piekarnik już jak zaczynasz :)

      • Bartek mosci

        Dzięki, chyba nie doczytałem.

  • pola

    Szklanka 250 g ? :)

    • 250 ml :) bo na gramy to różnie wychodzi w zależności od tego co wsypiesz, mąka i cukier ważą inaczej. Pozdrawiam :)

  • Roberta Raj

    Biorę się za chwile i ja za nie

    • Pochwal się jak wyszły :)

      • Roberta Raj

        Wyszły pyszne. tylko ja w środek dałam inną czekoladę, bo akurat taką miałam pod ręką. Z pewnością wypróbuję również inne przepisy

  • Pingback: Przepisy na domowe babeczki. Kulinarne DIY Lookish - Blog Lookish()

  • Weronika Rumińska

    Ja zrobiłam z jeżynami, wyszły GENIALNIE 😊 Wspaniałe przepisy 😉

    • Cześć Weronika, bardzo się cieszę, że tak się udały! :) ja dzisiaj właśnie też piekłam z jeżynami, ale tort. Będzie niedługo na głównej ;) Pozdrawiam!

  • Dzięki za przepis! Moje juz w piekarniku :)

  • gosia

    Po raz pierwszy pieklam te babeczki :) wyszly super :) posypalam je cukrem pudrem (mąż tak woli) jedyny minus to taki (albo ja cod zle robię ) babeczki na ciepło zwłaszcza te z czekolada w środku jak by przylepily sie do papierowych foremek :( czy to wina tego ze byly zbyt ciepło i ciasto nie odchodzi od foremki?? Przepis rewelacyjny polecam :)

    • Wyglądają super :) Na problem z papierkami pomoże jeśli babeczki będą dobrze upieczone, z rumianą skórką, po wyciągnięciu z piekarnika dobrze jest też wyciągnąć je na kratkę, żeby ostygły – jeśli zostawisz je w foremce zaparują i rzeczywiście papierki ciężko się wtedy odklejają. Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie! :)

  • Alicja

    Witam Panią serdecznie. Robiłam trzy razy te babeczki i za każdym razem wyrosły bardzo niskie.Może mi Pani podpowiedzieć co mogę robić źle, ustawiałam już piekarnik na różne funkcje. Pozdrawiam serdecznie.

    • Cześć Alicja, z rzeczy, które przychodzą mi do głowy: jak najmniej mieszania. Osobno mieszasz suche składniki, osobno mokre, a potem razem, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej. Inaczej rzeczywiście mogą wyjść takie zbite. Mam nadzieję, że następnym razem się udadzą :) Trzymam kciuki!

      • Alicja

        Trzymałam się dokładnie Pani wskazówek. Osobno mieszalam suche i mokre składniki, faktycznie może zbyt długo mieszalam. Mam nadzieje, że następnym razem będzie super.

  • Natalia Borowiec

    Dodałam powidła z czarnej porzeczki do środka i wyszły pyszne, na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :)

    • Dziękuję za zdjęcie! :) bardzo się cieszę, że tak się udały. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Barbara Pilawska

    Ja kupiłam super posypki i barwniki do babeczek w sklepie savpol ostatnio i robię teraz cuuuuda! :) Mega Wam polecam zakupy online sama tego wcześniej nie robiłam a mozna wyczarowac niesamowite rzeczy z takoch barwników itd!

  • Cat

    Witam,
    Właśnie po raz pierwszy upiekłam takie babeczki. Wyszły pyszne. Fotki z tej przygody wrzuciłam na swojego bloga. Można zobaczyć je tutaj: http://czarodzieje-tkanin.blogspot.com/2016/09/zawsze-jest-jakis-pierwszy-raz.html Mam tylko jeszcze pytanie: czy mogę w swoim wpisie umieścić link do tego przepisu?

    • Tak, oczywiście, będzie mi bardzo miło :) Pozdrawiam

      • Cat

        Zrobione ;-)
        Dzięki serdeczne i pozdrawiam

  • Monika

    szybciutko szukalam przepisu na babeczki. Trafilam na te!! obłedne!!

  • Madziulka92

    Wyszły przepyszne :-) polecam :-*

  • cating

    A ile babeczek wyjdzie z tych proporcji?

  • Agnieszka

    Babeczki zrobione dzisiaj po raz pierwszy – wyszły przepyszne. W wersji z kostką czekolady w środku. I z całą pewnością mogę stwierdzić, że będę wracała do tego przepisu.

  • spicy222

    Czytam tak komentarze i nie wierzę. Zrobiłam wszystko wg przepisu a babeczki są co najwyżej zjadliwe. Robiłam wcześniej babeczki z innych przepisów i wychodziły bardzo dobre. Do tego już nie wrócę.

  • Julia

    Po prostu idealne ! palce lizać
    Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tu przepisy tylko na babeczki i muffinki, a przy okazji dowiecie się czym różnią się od siebie! :) http://cupcakeinakitchen.blogspot.com

  • Również chciałam podziękować z świetny przepis! To moje pierwsze podejście z pieczeniem ciastek – mam piekarnik gazowy z dolnym płomieniem, więc trudno się w nim piecze. Babeczki wyszły idealne za pierwszym razem :D Polecam silikonowe papilotki, są bardzo wygodne u użyciu i eliminują problem papieru, którego nie cierpię ;)

    • Cześć Ola, bardzo się cieszę, że babeczki tak się udały! Pochwal się kiedyś gdybyś miała jakieś zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie

  • Ola

    Mogę użyć mąki żytniej ? :)

    • Cześć Ola, nie próbowałam piec ich z mąki żytniej, ale ciasto muffinkowe wiele wybacza ;) Musiałabyś poeksperymentować :) W każdym razie chętnie się dowiem jak wyszły. Pozdrawiam serdecznie!

  • Natalia

    Witam. A ja piekłam ponad 30min i chyba się nie zrobiły. 180 stopni termoobieg i grzałka dolna. Nawet koloru nie mają jak te na zdjeciu

    • Cześć Natalia, każdy piekarnik jest trochę inny, możesz piec babeczki spokojnie także na 200 stopni, ja nastawiam piekarnik od razu na górę i dół. Pozdrawiam :)

      • Natalia

        Robiłam też babeczki z kakao i w jego przepisie już było 200 stopni i wyszły extra. Nawt musiałam troszku czas skrócić. A wracając do tych waliniowych to jak one już ostygly były pyszne pomimo przygód z nimi

      • Małgorzata Kania

        No właśnie, ja mam tylko termoobieg i martwię się ze nie wyjdą i robie w gumowych foremkach czy dlatego po bokach mogą być gumowate? Takie zbyt spieczone.?

    • Ania

      Babeczki najlepiej robic BEZ temoobiegu, nawet w jednym z tych konkursow babeczkowych kobietki rozpaczały, ze nie wyłaczyły termoobiegu.

  • Paulina Wrocławska

    robilam juz ten przepis najlepszy ze wszystkich, ale mam pytanie czy mozna mleko zastapic woda ? nie mam mleka nie chce mi sie isc do sklepu juz ;/

    • Cześć Paulina, jak wyszły babeczki? ;) Nie próbowałam dodawać wody, myślę, że konsystencja będzie dalej ok, ale mogą trochę inaczej smakować. Pozdrawiam :)

      • Paulina Wrocławska

        dodalam jedno jajko wiecej i przedluzylam czas na oko 10 min az sie zarumienia i wyszly idealnie :0 ale oryginaly przepis jest najlepszy drobna roznica :)

        W dniu 11 listopada 2016 21:13 użytkownik Disqus napisał:

      • Paulina Wrocławska

        ten przepis jest tak dobry ze mozna go lekko zmodyfikowac a i tak sie uda :)

        W dniu 12 listopada 2016 13:32 użytkownik Paulina Wrocławska napisał:

  • Ola

    Czy ciasto na babeczki mozna zabarwić?

    • Tak, ale polecałabym Ci barwniki w żelu lub proszku, żeby go za bardzo nie rozcieńczyć. Pozdrawiam :)

  • beata

    Mnie wyszly ale zakalcowate i malo wyrosły 😒

    • Cześć Beata, możliwe, że za długo mieszałaś ciasto, to jedyne co przychodzi mi do głowy, co mogło pójść nie tak. Pozdrawiam!

    • sylwia

      Mi też wyszły zakalcowate, choć wyrosły i wyglądały pięknie, ale ciężko się jadło, bo zakalcowate ciasto przyklejało się do podniebienia. Poza tym w babeczkach waniliowych jest napisane, że nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w czekoladowych do 200 stopni.

  • Marek

    Korzystam z przepisu – mowa o składnikach (do tej pory dodawałem śmietanę 18% zamiast mleka oraz szczyptę sody) po zmianie – efekt jest interesujący. Jednak co NAJWAŻNIEJSZE w Pani przepisie to sposób nakładania ciasta do papierowych foremek – :) :) :) Użycie gałkownicy jest pomysłem Mega – ReWeLaCyJnYm. Teraz pieczenie babeczek to sama przyjemność. Pani Różo – baaaaardzo dziękuję :)

    • ooo rany, bardzo dziękuję! ale się cieszę, że pomogłam! Też czasem robię babeczki ze śmietaną (daję pół na pół mleko i kremówkę – to mój tajny składnik ;) ) są na pewno bardziej kaloryczne, ale to zwykle idzie w parze z tym, że dobrze smakują ;) Pochwal się koniecznie kiedyś jakimś zdjęciem, uwielbiam takie oglądać :) Pozdrawiam serdecznie!

  • MK

    A to moje dzieła ( z przepisu na waniliowe i czekoladowe babeczki) na spotkanie wigilijne w przedszkolu. Dzieciom chyba się spodobały i smakowały bo znikły błyskawicznie :)
    Dziękuję za przepis!

    https://uploads.disquscdn.com/images/a632ae981bcaaab5bcc3f6aecb806f7b2a67b3370c53d8ddac6274d2d851571b.jpg

  • Magda

    Właśnie skończyłam wlewać ciasto do foremek. Pieką się. Ciekawe jak wyjdzie. Szczerze,mam 11 lat i dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem,ale ten blog na pewno mi pomoże ponieważ Jest dużo ciekawych wpisów, które są napisane „czytelnie”. W sensie że mogę je łatwo zrozumieć.Pozdrawiam :)

    • Cześć Magda, bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś dla siebie. Czekam na wiadomość jak udały się babeczki :) Pozdrawiam serdecznie!

      • Magda

        Wyszły Ekstra pyszne,każdy chwalił :D Właśnie idę zrobić kolejne,tym razem może czekoladowe :) Pozdrawiam.

  • Kasia

    Porcja podana w przepisie jest na 12 babeczek ? :)

  • Mara

    Witam, a ja mam pytanie czy zamiast oleju mogę dodać roztopionego masła? Jeśli tak to ile masła powinnam rozpuścić?

    • Tak, myślę, że ok. pół kostki będzie w porządku – 100 g, pamiętaj tylko, zeby je ostudzić zanim dodasz do reszty. Pozdrawiam :)

  • Pingback: Czekoladowe babeczki – Wybryki kulinarne()

  • monika

    Czy czekolada w środku babeczki też będzie płynna na drugi dzień?

    • raczej nie, jest płynna kiedy babeczki są jeszcze ciepłe :)

  • Paula

    Skorzystałam z przepisu.Własnie się pieką jesgtem ciekawa czy wyjdą.Od razu po upieczeniu wstawiam zdjęcie!!!

    • Czekam, czekam ;)

    • Kacpi

      Uwazaj zeby nieb uciekly jak wyjda :))

  • Mati12758

    Czy do ciasta mozna dodac wiorkow kokosowych?

    • Cześć, myślę, że tak, ale dałabym o tyle mniej mąki ile dodasz wiórków, żeby ciasto nie wyszło za gęste. Pozdrawiam!

  • Agata

    super przepis:) dzięki

  • Natalia

    W końcu znalazłam przepis na pyszne i szybkie muffinki ;) niestety zrobiłam błąd i dodałam do nadzienia ser taką porządną łyżkę sera i wypłynął podczas pieczenia :/ no ale same babeczki w smaku obłędne ;) Taka rada dla tych co będą robić pierwszy raz ;) nie nakładajcie więcej ciasta aby babeczki były większe ;) bo moje zaczęły już rosnąć po 2 min od włożenia do piekarnika ;)

    • Dzięki za rady – zawsze się przydadzą :) Świetnie, że babeczki się udały, czekam następnym razem na jakieś zdjęcia ;) Pozdrawiam!

  • Matt

    Hej,
    Skorzystałem z przepisu, wsyztsko ładnie wyrosło tylko, że czekolada prawie wcale się nie rozpuściła a wyrosła razem z ciatem i zostałą na górze… Użyłem czekolady teravita… nie wiem czy rodzaj czekolady ma znaczenie? Prośba o podpowiedz w sprawie.

    • Cześć, czekolada powinna być w całości przykryta ciastem, więc albo nakładasz trochę ciasta, potem czekoladę i znowu ciasto, albo popychasz ją trochę do środka palcem ;) Jeśli nie będzie zakryta to w najlepszym przypadku się spiecze i będzie wysuszona i twarda (w najgorszym może się przypalić i jest gorzka). Jeśli będzie schowana w środku to powinna być lekko płynna, ale tylko wtedy kiedy babeczki będą jeszcze ciepłe, kiedy ostygną z powrotem zastygnie. Pozdrawiam!

      • Matt

        dzięki za odpowiedź;)

  • Ewelina Tomasik

    Mam pytanko jak zmniejsze o połowę składniki to wyjdzie mi 6 babeczek ?

    • Tak, choć trochę ciężko będzie Ci dać pół jajka, więc chyba bym dała całe – to na pewno nie zaszkodzi :) Pozdrawiam!

  • Ramona Walterbach-Fidantsis

    Hej. W jakiej temperaturze trzeba je piec? Póki co piekę na czuja, czyli sprawdzam co chwile i zrobie test patyczkiem do szaszłyków. Jakoś tak brakuje mi tej informacji:)

    • hej, jest na samym początku, że piekarnik nastawiamy na 180 stopni, może rzeczywiście trzeba dać tę informację jakoś później… W każdym razie te babeczki są dość niezniszczalne ;) Jeśli piekłaś w 200 też im to nie zaszkodzi. Pozdrawiam!

  • Kacper

    supero

    ]

  • Karolina

    Upiekłam pierwszy razem z tatą w nowej kuchni! ^^ radość moja i taty niezmierna 😂❤ gotowanie łączy ludzi 😂💪❤

    • Super! Ja też uwielbiam piec z moją córką :) Będziecie mieć kiedyś fajne wspomnienia :) Pozdrawiam!