Please assign a menu to the primary menu location under menu

Babeczki stracciatella baranki

Babeczki stracciatella baranki

 

Babeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto pokusić się o wariant ulepszony – piankowe baranki :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
0,5 tabliczki białej czekolady

rodzynki w czekoladzie
białe pianki mini (około 1 cm średnicy)
białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy)

 

Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt i dokładnie mieszamy.

Babeczki stracciatella baranki

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Babeczki stracciatella baranki

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu do fondue z odrobiną wody lub mleka. Roztopioną czekoladą smarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki – futerko baranka. Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym mazakiem spożywczym lub zrobić z polewy czekoladowej. Na koniec przyczepiamy uszy i ogon z rodzynek w czekoladzie.

Babeczki stracciatella baranki
Babeczki stracciatella baranki

 

Smacznego!

 

ciastkożercy.pl