Babeczki marchewkowe

babeczki marchewkowe 17

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;)

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę)
2 szklanki startej marchewki

Składniki na polewę:

70 g masła
70 g sera na sernik (może być z wiaderka)
2 łyżeczki cukru pudru

W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier.

babeczki marchewkowe 1

babeczki marchewkowe 3

babeczki marchewkowe 4

Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników.

babeczki marchewkowe 5

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

babeczki marchewkowe 6

babeczki marchewkowe 7

Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia).

babeczki marchewkowe 8

Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

babeczki marchewkowe 9

Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza.

babeczki marchewkowe 10

Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą.

babeczki marchewkowe 11

babeczki marchewkowe 12

babeczki marchewkowe 13

Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty.

babeczki marchewkowe 14

babeczki marchewkowe 15

babeczki marchewkowe 18

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Michalina

    Jak najlepiej przechowywać te babeczki? W lodówce czy w temp. pokojowej?

    • Jeśli robisz je z polewą to w lodówce, bo jest w niej biały twarożek. Jeśli bez to może być w temperaturze pokojowej, ale dobrze jest je przykryć, żeby nie wyschły. Pozdrawiam!

      • Michalina

        Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

  • Gosia

    Mam pytanie: ile gram ma Pani szklanka? Chodzi mi o cukier i mąkę :-)
    I czym moge zastapic ser na sernik wiaderkowy? Bo sa to zazwyczaj 1litrowe, a nie chcialabym takiego dużego kupowac :-)

    • Cześć Gosia, standardowa szklanka w przepisach ma 250 ml – waga produktów jest różna, bo mają różną gęstość, chodzi właśnie o to, żeby nie musieć wszystkiego ważyć :) Taka szklanka cukru waży mniej więcej 200 g, a mąki ok. 150 (ale znowu waga zależy od tego jaką wybierzesz mąkę). Zamiast polewy z serka możesz użyć zwykłego waniliowego serka homogenizowanego. Pozdrawiam :)