Babeczki Angry Birds

DSC_0368

Babeczki z motywem przewodnim z ulubionej gry lub kreskówki to dla niejednego małego smakosza urodzinowe marzenie.  Ozdoby, które chciałabym Wam dziś zaproponować w całości zrobione są z masy cukrowej. Pokryte masą babeczki (jeśli potrzebujecie małego przypomnienia jak to zrobić możecie zajrzeć tutaj) wystarczy uzupełnić o charakterystyczne elementy jak dzioby czy ryjek. Do upieczenia babeczek możecie wykorzystać dowolny przepis (np. taki lub taki), a może tak jak ja macie jeszcze w domu świąteczną mieszankę do wypieków? :)

Do wykonania tych dekoracji nie potrzebujecie żadnych specjalnych akcesoriów, wystarczy szklanka lub kieliszek o średnicy zbliżonej do średnicy babeczki i mały nożyk

Babeczki pokrywamy masą cukrową przyczepiając ją na krem lub rozpuszczoną czekoladę.

Babeczki Angry Birds

Babeczki Angry Birds

Babeczki Angry Birds

Białą masę cukrową wałkujemy na placek o grubości kilku milimetrów i przy użyciu szklanki wycinamy z niego łezki na
brzuszki ptaków.

Babeczki Angry Birds

Z żółtej lub pomarańczowej masy cukrowej wycinamy małe kwadraciki i przecinamy je wzdłuż przekątnej, żeby zrobić
dziób.

Babeczki Angry Birds

Dobrze uplastyczniona (czyli pougniatana chwilę w dłoniach) masa cukrowa jest lepka i łatwo przyczepić ją do
babeczek, jeśli jednak trochę przeschnie możemy przykleić ją odrobiną wody – najłatwiej posmarować fragmenty, które
musimy skleić za pomocą patyczka kosmetycznego.

Babeczki Angry Birds

Babeczki Angry Birds

Miłej zabawy i smacznego!
ciastkożercy.pl

Tags : cupcake
  • Cudowne :)

  • Sonia

    Na filmie wyglądało łatwo.
    Próbowałam ale niestety według mnie poniosłam porażkę. Dzięki temu że dzieci są miłe klęska nie była tak odczuwalna. Obiecuję że będę próbowała dalej zabawa fajna.

    • Trening czyni mistrza ;) Poza tym jeśli dzieci były zadowolone to najważniejszy cel osiągnięty! Pochwal się kiedyś jak Ci wyszły :)

  • Marysia D

    Różo mam pytanko: czy jak zrobię jutro takie babeczki to masa cukrowa do środy nie będzie twarda? Synkowi na urodziny do przedszkola chciałam zrobić ale boję się żeby im się zęby nie połamały :P

    • Cześć Marysiu, to zależy od masy – te kupne potrzebują nieco więcej czasu na zastygnięcie niż domowa (ona po jednym dniu robi się twarda jak hm.. twardy lukier). Dużo zależy też od tego jak przechowasz babeczki – jeśli nie przykryte w temperaturze pokojowej, masa zaschnie na pewno. Jeśli przykryte w lodówce, masa może złapać nieco wilgoci co będzie widać na babeczkach, ale nie zrobi się twarda. Z przechowywaniem zawsze jest trochę kłopotów, ale na taką imprezę to wyobrażam sobie, że zrobienie na świeżo nie wchodzi w grę… W każdym razie, daj znać jak się wszystko udało :)