Please assign a menu to the primary menu location under menu

Babeczka Minnie

DSC_0198

Babeczki inspirowane postaciami z ulubionych kreskówek nie muszą być trudne do przygotowania. Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka mam dla Was kolejną wersję babeczki Myszka Minnie (poprzednią możecie zobaczyć tutaj). Wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, wzbogaciłam je jednak bananem – dzięki temu są idealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat :)

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 dojrzały banan

Składniki na krem

+ czerwony barwnik spożywczy

Składniki na domową masę cukrową

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.

Myszka Minnie

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy – po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki.

Myszka Minnie

Krem przygotowujemy według przepisu, dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy duże różyczki na przestudzonych babeczkach.

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Myszka Minnie

W krem wbijamy uszy i wkładamy kokardki.

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Myszka Minnie

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Magda

    cudowne!!!proszę mi powiedzieć czy masa cukrowa, z której robi Pani uszy i ogólnie dekoracje jest domowa? czy to sie jakoś barwi,żeby uzyskać np. czarne uszy:) z góry dziękuje i pozdrawiam:)

    • Cieszę się, że Ci się podobają! Do tego przepisu użyłam kupnej masy cukrowej. Nigdy nie próbowałam farbować tej domowej na tak ciemny kolor, obawiam się, że mogło by nie wyjść, dużo łatwiej uzyskać pastelowe kolory (np. na kwiatki). Przepis na masę cukrową znajdziesz tu: http://ciastkozercy.pl/domowa-masa-cukrowa/. Pozdrawiam i miłego pieczenia :)

  • Ania

    jak się robi takie kokardki? pozdrawiam

    • Robi się je z masy cukrowej, można ją zrobić samemu (http://ciastkozercy.pl/domowa-masa-cukrowa/) lub kupić. Do zrobienia kokardek trzeba uformować 3 kulki – 2 większe i 1 mniejszą. Większe lekko spłaszczamy w palcach i formujemy, żeby miały kształt zaokrąglonych trójkątów i przyczepiamy do małej kulki. Jeśli masa lekko wyschnie i nie chce się kleić, można użyć odrobiny wody. Pozdrawiam :)

  • Marta

    Witam, chciałam zapytać gdzie mogę kupić dobrej jakości rękaw cukierniczy?

    • Cześć Marta, rękaw, który jest na zdjęciach kupiłam w Lidlu i jestem z niego bardzo zadowolona, ale wiesz jak to z Lidlem -trzeba trafić. Ciężko mi doradzić, mam też zestaw z Ikei, ale nie spisuje się tak dobrze, ewentualnie zawsze można postawić na jednorazowe worki cukiernicze i kupić je przez internet. Niestety nie mam dla Ciebie lepszej rady