American Pancakes – Naleśniki amerykańskie

Pancakes 14

Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli Pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :)

Składniki:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Pancakes 1

Pancakes 2

Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach.

Pancakes 3

Pancakes 4

Pancakes 5

Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze.

Pancakes 6

Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami.

Pancakes 7

Pancakes 8

Pancakes 9

Pancakes 10

Pancakes 11

Pancakes 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • karmel-itka.blogspot.com

    biorę całą górę! dawno nie jadłam takich typowych pancakes amerykańskich :)

  • Natalia Krasicka

    Ile sztuk wychodzi z podanych składników?

    • Mi wyszło 20 małych placków, o średnicy ok. 8 cm.

  • Natalia D

    jak robisz tak piękne jasne zdjęcia?? używasz lampy do zdjęć? :) pancakes to coś co uwielbiam w sobotnie poranki koniecznie z syropem klonowym i borówkami! Mhmmm…. :D pozdrawiam

    • Nawet nie wiesz jak mi miło, że Ci się podobają! nie używam lampy (choć mówiono mi już kilka razy, że powinnam – nie mam na to miejsca w kuchni ;) ) zdjęcia staram się robić do południa przy jak najlepszym dziennym świetle, robię sobie też prowizoryczną blendę ze zwykłego białego brystolu. Zabieram się już od jakiegoś czasu do wpisu „kuchnia od kuchni” jak wreszcie skończę to Ci podlinkuję to będziesz mieć pełny podgląd ;)

      • Natalia D

        ooo super :) wielkie dzięki w takim razie! Ja oprócz gotowania uwielbiam robić zdjęcia ;) dlatego chciałam się podpytać jak uzyskać taki efekt. Wiadomo światło dzienne najlepsze ale czasami lampa też wiele może pomóc ;). Super przepisy! Myślę że nie jeden wypróbuję! pozdrawiam gorąco!

        • Pochwal się kiedyś, co upiekłaś/ugotowałaś, uwielbiam oglądać takie zdjęcia! :)

  • Magda Żubrowska

    ostatnio moje ulubione śniadanie <3

  • Edyta Mazur

    Placuszki były moją niespodzianką walentynkową dla męża na śniadanie – wyszły super i smakowały :) Rzeczywiście bardzo podobne do naszych rodzimych racuszków ale dużo lżejsze. Polecam przepis wszystkim. Warto spróbować!

    • Twój mąż to ma szczęście, że mu robisz takie walentynki ;)

      • Edyta Mazur

        Mój mąż ma szczęście, że znalazłam Pani bloga :)

  • Wikusia

    Można zastąpić maślankę mlekiem lub śmietaną?

    • ja daję jogurt naturalny, jeśli nie mam akurat maślanki, jeśli zdecydujesz się na mleko będzie trzeba go dać nieco mniej, żeby ciasto nie było za rzadkie. Pozdrawiam :)

  • Mateusz Matuszczak

    Świetny przepis. Szybki, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim smaczny. Poprzednia próba z innego przepisu zakończyła się fiaskiem, ale ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam

    • Cześć Mateusz, bardzo mi miło, że tak Ci się spodobał :) Pozdrawiam!