American Pancakes – Naleśniki amerykańskie

spot_img

Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Rewelacyjna propozycja na słodkie śniadanie. Polecam piec je w rozmiarze mini, wygodniej wtedy przewracać je na patelni podczas smażenia. A jeśli jesteście fanami takich placuszków (tak jak ja!) wpadnijcie zobaczyć wersję z Nutellą w środku Pancake’i z niespodzianką.

Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkie śniadania zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na chrupiące gofry, pyszne cieniutkie naleśniki lub do zobaczenia propozycji w kategorii Śniadanie :)

american pancakes

Składniki:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Jak zrobić american pancakes?

YouTube player

 

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Dodajemy maślankę, olej, jajko i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach.

Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze.

Jak zrobić pankejki

Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Podajemy jeszcze ciepłe!

Pancakes 7

american pancakes

american pancakes 1

american pancakes

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

17 KOMENTARZE

Zobacz też: